Lees voor

Cyberweek Twente - 8 t/m 12 maart

04-03-2021

We zijn steeds meer actief op internet. Dit biedt kansen, maar helaas zijn er ook mensen die er misbruik van willen maken. Criminaliteit via het internet neemt sterk toe, en internetcriminelen worden steeds slimmer. Ook in Twente. Iedereen kan slachtoffer worden. Het wordt steeds lastiger om in één oogopslag te herkennen als internetcriminelen jouw persoonlijke- of bedrijfsgegevens willen misbruiken of geld afhandig willen maken.

Cyberweek

Het Platform IVZ organiseert van 8 tot 12 maart de Cyberweek Twente. Tijdens deze week vragen we in Twente extra aandacht voor de online veiligheid van inwoners en ondernemers. Zo wordt er via de sociale mediakanalen van de Twentse gemeenten, Veiligheidsregio en politie aandacht besteed aan verschillende thema’s zoals phishingmail, vriend-in-nood-fraude, tweestapsverificatie en wat je moet doen als je toch slachtoffer wordt. Inwoners die alvast aan de slag willen met hun online veiligheid kunnen terecht op www.veiliginternetten.nl. De verschillende basisteams van de politie vragen lokaal aandacht voor het thema door het houden van vragenuurtjes, een cybergame op middelbare scholen en sociale mediaberichten.

Groeiend probleem

Doret Tigchelaar, burgemeester gemeente Wierden en tevens portefeuillehouder Cybercrime in Twente: ‘Net als in de rest van Nederland krijgen ook inwoners van de Twentse gemeenten steeds meer te maken met cybercriminaliteit. Het is daarom belangrijk jezelf online zo goed als mogelijk te beschermen. 100% veiligheid bestaat niet, maar het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om de kans dat jij slachtoffer wordt te verkleinen.’

Ondernemers

Ook voor ondernemers is cyberveiligheid een belangrijk en actueel thema. In deze cyberweek vragen we aandacht voor de basisscan cyberweerbaarheid, een tool waarmee ondernemers zicht krijgen op de risico’s die ze lopen en de acties die ze kunnen ondernemen. In het kader van de Cyberweek Twente organiseren het Cybercrimeteam Politie Oost-Nederland en het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland op donderdag 11 maart van 19.00 tot 20.00 uur een webinar over Cybercrime voor ondernemers. Ondernemers kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar platformivz@vrtwente.nl onder vermelding van naam en bedrijfsnaam.

-------

Over platform IVZ

Binnen het Platform Integrale Veiligheidszorg (IVZ) wordt op regionaal niveau structureel en integraal samengewerkt ten behoeve van het vergroten van veiligheid voor inwoners van Twente. Dit gebeurt op verschillende veiligheidsthema’s zoals ondermijning, drugscriminaliteit, cybercrime en zorgfraude. Deelnemende partijen aan het platform zijn de veertien Twentse gemeenten. Politie district Twente, OM, RIEC ON, Zorg- en Veiligheidshuis Twente

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.