Lees voor

De werkdag van ... Nienke ter Riet

28-05-2021

De komende periode laten we verschillende collega’s van Veiligheidsregio Twente aan het woord over hun werk. We willen zo graag laten zien wat we als Veiligheidsregio allemaal doen. Deze maand geeft collega Nienke ter Riet een inkijkje in haar werkzaamheden.

Hoi! Ik ben Nienke ter Riet en inmiddels al enige tijd werkzaam als Coördinator Evenementen bij Veiligheidsregio Twente. Een superleuke en afwisselende functie waar ik je graag meer over vertel.

Coördinator Evenementen bij Veiligheidsregio Twente, wat houdt dat in?

Als Coördinator Evenementen houd ik me zoals je wel kunt raden bezig met evenementen. Niet in de zin van het organiseren van activiteiten voor collega’s, maar met evenementenveiligheid. Al draai ik mijn hand ook niet om voor een leuk personeelsuitje.

Als mensen vragen wat ik voor werk doe, antwoord ik vaak dat ik mijzelf zie als ambassadeur van de regionale Twentse evenementen(veiligheid)werkwijze. Samen met organisatoren, gemeenten, brandweer, GHOR en politie werken we aan veilige evenementen. Hoe we dit doen is vertaald in het Regionaal kader Evenementenveiligheid. Als coördinator zorg ik voor verbinding tussen de genoemde partijen en stuur ik op het vertalen van het evenementenproces op papier naar de praktijk.

Misschien nog best wat vaag of niet? Een concreet voorbeeld van mijn werkzaamheden is dat ik voor de grootschalige evenementen in Twente het multidisciplinair adviesproces van brandweer, GHOR en politie richting gemeenten coördineer. In plaats van dat de hulpdiensten afzonderlijk hun advies aan de gemeente geven, zorgen we bij de grootschalige evenementen voor een afgestemd integraal advies. Voor deze evenementen ben ik voor gemeenten het aanspreekpunt.

Naast de adviesrol die we als Veiligheidsregio Twente bij evenementen hebben, steken we ook vooral in op het faciliteren van gemeenten en organisatoren. Hoe kunnen wij hen ondersteunen om een bijdrage te leveren aan evenementenveiligheid? Dit doen we onder andere door het ontwikkelen en bijhouden van een voorlichtingswebsite voor evenementenorganisatoren en het organiseren van informatiebijeenkomsten en workshops.

Toch nog behoefte aan meer beeld en geluid bij mijn functie? Kijk dan eens naar het volgende filmpje.

Een nieuwe collega

Misschien helpt een inkijkje in een reguliere werkdag ook om meer beeld te krijgen bij wat ik doe. Vanwege de covid-19 maatregelen werken ook wij grotendeels vanuit huis. Voor mij houdt dit in heel veel online vergaderen via Teams en telefoontjes voeren. Want als coördinator zoek ik continu de afstemming met collega’s. Maar vandaag heb ik geluk en stap ik in de auto op weg naar kantoor in Enschede. Lekker de radio aan en vast nadenken over de dingen die vandaag op de planning staan. De reden om vandaag naar kantoor te gaan, is dat ik momenteel een nieuwe collega aan het inwerken ben. 

Fleur Smelt is op 1 mei bij ons begonnen als Medewerker Risicobeheersing en gaat onder andere mij ondersteunen bij de evenementenwerkzaamheden. Hartstikke leuk om jonge professionals (Fleur is momenteel nog aan het afstuderen aan Hogeschool Saxion) te mogen begeleiden, al besef je daardoor ook wel dat jezelf niet meer de jongste bent.

Overleggen, overleggen en nog eens overleggen

Na samen met Fleur opgestart te hebben kan de werkdag echt beginnen. Vandaag staan er wederom een flink aantal overleggen gepland. Allemaal digitaal, dus de laptop en oplader gaan mee onder de arm richting een vergaderruimte.

Overleg met studenten van Saxion

Het eerste overleg vandaag is een overleg met studenten van Saxion. Zij voeren in het kader van hun opleiding Integrale Veiligheidskunde een onderzoeksopdracht voor mij en een collega van de brandweer uit. De studenten richten zich op de vraag wat er vanuit de overheid (gemeente en veiligheidsregio/hulpdiensten) gedaan kan worden om complete vergunningaanvragen voor evenementen te realiseren. Voor organisatoren is het soms nog wel eens zoeken naar wat er exact hoort bij een complete vergunningaanvraag. Onder andere daarom hebben we de voorlichtingswebsite gemaakt. Maar met behulp van de studenten willen we kijken wat we nog meer kunnen doen om organisatoren te ondersteunen.

We nemen met de studenten de vragen van de enquête door die zij willen gaan afnemen onder vergunningverleners van gemeenten en geven nog enkele tips mee.

Bespreking veiligheidsplan

De volgende vergadering is een overleg met de gemeente Enschede en de organisatie van de Military Boekelo. De Military Boekelo is een omvangrijk paardensportevenement van meerdere dagen. Door de grote omvang van het evenement moet de organisatie veel documenten aanleveren om een vergunning te kunnen krijgen. Om het voor zowel de organisatie, maar ook voor de gemeente en ons enigszins behapbaar te houden, hebben we een overleg gepland om te kijken hoe we eventueel documenten kunnen vereenvoudigen of samenvoegen. We kijken naar wat er al ligt en wat we nodig hebben om een goede risico-inschatting voor ons advies te kunnen maken. We komen tot de conclusie dat er al veel informatie beschikbaar is en dat we vooral kunnen samenvoegen of zelfs schrappen. Dat geeft een goed gevoel! We spreken met de organisatie af dat we dit jaar de tijd nemen om het veiligheidsplan qua structuur goed neer te zetten zodat we in 2022 met een 'schone lei' kunnen beginnen.

En nu eerst pauze aan onze stamtafel!

Multidisciplinair evenementenoverleg

Na de lunch volgt een multidisciplinair evenementenoverleg voor de Haere Triathlon. Dit overleg vormt voor ons het startpunt van het adviesproces. Bij het overleg zijn de evenementenorganisator, de gemeente en de adviseurs van brandweer, GHOR en politie aanwezig. Hoewel ik het overleg voorzit, is de vergunningverlener van de gemeente degene die het evenementenproces regisseert. Daarom starten we het overleg altijd met een kort vooroverleg tussen de gemeente en hulpdiensten/veiligheidsregio. We bespreken of de aanvraag compleet is en of er bijzonderheden zijn. Na het vooroverleg sluit ook de organisatie aan. We beginnen met het bijpraten van de organisatie over de laatste ontwikkelingen ten aanzien van de COVID-19 maatregelen. Met natuurlijk als belangrijkste vraag, wanneer mogen er weer evenementen plaatsvinden? We houden de moed er in met zijn allen en besluiten de reguliere evenementenprocedure vooralsnog door te zetten. Dus we stellen met elkaar het risicoprofiel voor de Haere Triathlon vast en bespreken welke aanvullende informatie we nog nodig hebben om ons advies op te stellen. Vandaag maak ik nog het verslag van dit overleg, maar in de toekomst gaat Fleur dat van mij overnemen. Een heerlijk vooruitzicht.

Bijpraatsessie met gemeenten m.b.t covid-19 en evenementen

Het laatste overleg vandaag is een bijpraatsessie met de vergunningverleners van de Twentse gemeenten over de laatste ontwikkelingen ten aanzien van de COVID-19 maatregelen in relatie tot evenementen. Elke vier weken hebben we zo’n bijpraatsessie en informeer ik de gemeenten over de laatste stand van zaken vanuit De Haag. Daarnaast proberen we vooral zoveel mogelijk één lijn te trekken in Twente. Prettig voor ons, maar zeker voor organisatoren en ondernemers. Het is dus vooral veel afstemmen en afspraken maken. Gemeenten brengen casussen in en stellen elkaar vragen hoe met een specifieke vraag van bijvoorbeeld een ondernemer om te gaan. Erg waardevol!

Op dit moment (eind mei) zijn evenementen nog verboden, maar er klinken positieve berichten over eventuele versoepelingen voor evenementen. Wij kunnen niet wachten om ons 'gewone' werk weer op te pakken. En ik persoonlijk ook niet om weer te kunnen genieten van goede muziek op een festival en een gezellige braderie af te struinen. Hopelijk tot snel!

Nienke ter Riet

 

 

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.