Lees voor

De werkdag van ... Ymko Attema

23-04-2021

De komende periode laten we verschillende collega’s van Veiligheidsregio Twente aan het woord over hun werk. We willen zo graag laten zien wat we als Veiligheidsregio allemaal doen. Collega Ymko Attema bijt het spits af. 

Hallo mijn naam is Ymko Attema en ik maak onderdeel uit van Veiligheidsregio Twente. Graag geef ik jullie een inkijkje in mijn werkzaamheden tijdens deze coronacrisis. 

Wat doe ik?

Ik ben werkzaam als teamleider bij Brandweer Twente. Wanneer er een incident is in Twente met een grote impact op de samenleving kan ik gealarmeerd worden en maak ik onderdeel uit van de crisisorganisatie van de Veiligheidsregio Twente. Wanneer mijn 'pieper' gaat, ben ik Algemeen Commandant Crisiscommunicatie en verantwoordelijk voor:

  1. Zorgen dat iedereen geïnformeerd worden over wat er aan de hand is en waar meer informatie over het incident te vinden is. Een van de middelen die we hiervoor hebben is bijvoorbeeld NL-Alert
  2. Zorgen dat iedereen in de buurt van het incident weet wat hij of zij moet doen. Meest gehoord is natuurlijk 'ramen en deuren dicht'.
  3. Zorgen dat er ook aandacht is voor de impact op de direct getroffenen en betrokkenen. Hierbij komt vaak de burgemeester van de desbetreffende gemeente in beeld.

Denken in scenario's

Tot een jaar geleden kende we eigenlijk alleen de 'standaard crisis': de grote brand, stroomuitval, een explosie en incidenten met gevaarlijke stoffen. Nu zitten we al meer dan een jaar in een crisis, de COVID-19 crisis. En dus zijn we ook al als crisisorganisatie een jaar actief en intensief hiermee bezig. Elke donderdag komt het crisisteam bijeen om de actuele stand van zaken in Twente te bespreken om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op wat er gaat komen. Het denken in scenario's is daarbij erg handig en belangrijk. 'Als dat aan de orde is, dan moeten wij dit doen'. Dat is een continu proces.

Woensdag: de voorbereiding

De voorbereiding op het crisisteam begint op de woensdag. Gelukkig doe ik dit niet alleen maar in de kolom Crisiscommunicatie zijn een fors aantal collega's van de Veiligheidsregio en de Twentse gemeenten actief. Bij een crisis kunnen we dus terugvallen op collega's die we als het moet uit bed bellen om acuut aan de slag te gaan. Binnen 30 minuten na alarmering zijn we operationeel.

Onze belangrijkste taak op de woensdag is om een omgevingsbeeld te maken waarmee we kunnen zien wat er leeft en beeft in Twente. Wat zijn de trending topics op social media mbt de crisis en waar worden veel vragen over gesteld. Omgevingsanalisten scannen alle online en offline media en brengen dat samen in een omgevingsbeeld. De Corona crisis is een nationale crisis dus we staan in nauw contact met de Rijksoverheid, de andere Veiligheidsregio's en omdat we een grensregio zijn ook met onze collega's in Duitsland.

Dit omgevingsbeeld wordt dan op de donderdag in het crisisteam besproken met als resultaat dat we besluiten om actief in te spelen op wat er in Twente leeft. Zo passen we voortdurend de informatie op de sites van GGD, Veiligheidsregio en Twentse gemeenten aan op de vragen die gesteld worden. Ook kijken we bijvoorbeeld of er desinformatie (valse informatie) wordt verspreid. Daar spelen we dan ook op in.

Donderdag: het crisisteam komt bijeen

Op de donderdag komt het crisisteam bijeen op de locatie van de meldkamer in Hengelo. In het crisisteam kijken we naar de komende week wat daarin moet gebeuren. Deze besluiten worden voorgelegd aan de voorzitter van de Veiligheidsregio. Na dit overleg hebben we het wekelijkse persgesprek waarbij de we regionale media bijpraten over de stand van zaken. Dat kunnen ze gebruiken in hun berichtgeving over de coronacrisis.

Foto: RTV Oost

Een keer in de drie weken worden aan het einde van de dag alle burgemeesters in Twente (online) bijgepraat zodat iedereen weet wat de actuele stand van zaken is en wat er de komende periode op ons af gaat komen. Op deze manier loodsen we Twente door deze crisis heen.

Wat vind ik mooi aan mijn werk?

Vooral de hectiek tijdens een crisis, de veelheid van partijen die betrokken zijn, de snelheid van social media en de kritische blik van 17 miljoen communicatie-experts (het hele land kijkt mee) maakt het super uitdagend!

Wat betreft de corona-crisis heb ik veel meer inzicht gekregen in de werking van, maar vooral waardering gekregen voor de 'witte-kolom'; van huisarts, mantelzorger tot verpleegkundige of IC-arts in het ziekenhuis. Petje af voor de prestaties die zij leveren!


Ymko Attema

 

 

 

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.