Lees voor

Goed bezocht symposium over gebruik drones bij evenementen

20-04-2017

Dinsdag 18 april werd er een symposium over het gebruik van drones bij evenementen georganiseerd door Saxion, Space53 en Veiligheidsregio Twente. Tijdens het symposium waren er presentaties van politie,  brandweer, Military Boekelo en Inspectie Leefomgeving en Transport over de toepassing en regelgeving. De middag werd afgesloten met een paneldiscussie onder leiding van Gerrit-Jan Kok.

Onno van Veldhuizen, voorzitter van Veiligheidsregio Twente opende de middag. Onder de aanwezigen waren burgemeesters, ambtenaren openbare veiligheid, medewerkers kennisinstituten maar ook organisatoren van Twentse evenementen. Vier Saxion studenten presenteerden de conclusies van hun drone-onderzoeken.

De inzet van drones kan een goede bijdrage leveren aan het veiliger maken van grootschalige evenementen. Door de huidige regels die gelden voor het gebruik van drones, kunnen organisatoren hier echter niet altijd gebruik van maken. Om de behoeftes te peilen en kennis te delen, waren verschillende partijen uitgenodigd voor het symposium.

De middag werd afgesloten met een paneldiscussie met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Saxion, Universiteit Twente en de organisator van Military Boekelo. Uit de discussie bleek vooral dat er behoefte is aan ruimte om te kunnen experimenteren met de toepassing van drones. De techniek ontwikkelt zich, en de wetgeving moet daar in mee.

Voorafgaand aan het symposium was er een bijeenkomst met het Ministerie I&M, gemeente Enschede, Saxion, UT en Space53 over de mogelijkheden om experimentele zones in te richten. Op korte termijn gaat een delegatie naar Den Haag om de mogelijkheden te bespreken met het Ministerie en de Inspectie.

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.