Lees voor

Hoge opkomst bij Congres Terrorisme

01-11-2016

Dinsdag 1 november organiseerde Veiligheidsregio Twente een congres over terrorisme voor hulpverleners. Tijdens het congres vertelden verschillende hulpverleners uit België over hun ervaring tijdens de hulpverlening na de aanslagen in Brussel. Hun indringende verhalen maakten duidelijk dat een terroristische aanslag overal kan gebeuren. En dat het belangrijk is hulpverleners bewust te maken van wat hen dan te wachten staat.

Zo’n 300 hulpverleners uit Oost-Nederland bezochten het congres. De persoonlijke ervaringen van de sprekers maakten duidelijk dat de werkzaamheden na een terroristische aanslag anders zijn dan de incidenten waar brandweer-, politie- en ambulancepersoneel dagelijks mee te maken hebben. De Belgische collega’s vergeleken de situatie op 22 maart 2016 in Brussel met een oorlogssituatie en oorlogsverwondingen.

Tijdens het congres werden de aanslagen in Brussel vanuit verschillende kanten beschreven. De sprekers werkten onder andere bij een Militair Hospitaal, Ziekenhuis Leuven, het ministerie van Volksgezondheid, Brandweer, Politie en psychosociale hulpverlening. Daarnaast vertelde een arts haar verhaal die toevallig in de buurt van het metrostation was tijdens de aanslag en direct hulp verleende. De verhalen maakten duidelijk dat het moeilijk is om je op iets dergelijks voor te bereiden. “Er was sprake van continue dreiging. De moeilijkste beslissing was dat we vanwege onze eigen veiligheid de behandeling van gewonden tijdelijk moesten staken.”, aldus één van de sprekers.

 

Kijk hier voor het verslag en de presentaties.

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.