Lees voor

Jaarwisseling Twente rustig verlopen

01-01-2017

De jaarwisseling in Twente verliep voor de brandweer, politie en de geneeskundige diensten rustiger dan vorig jaar. Gemiddeld liggen het aantal incidenten beduidend lager dan vorig jaar. Daarnaast zijn er geen meldingen geconstateerd van fysieke agressie tegen hulpverleners.


Brandweer

De jaarwisseling verliep voor Brandweer Twente beduidend rustiger dan vorig jaar. De brandweer is in totaal 98 keer gealarmeerd. In bijna alle gevallen ging het om kleine incidenten, zoals container- en afvalbrandjes. Maar er was ook sprake van wat grotere incidenten, zoals gas- en waterlekkages en auto- en woningbranden.

Het aantal meldingen was een stuk minder dan vorig jaar toen de brandweer 149 keer moest uitrukken. De concentratie  lag vooral in de grotere steden zoals Almelo, Hengelo en Enschede. Maar ook de overige gemeenten hebben beduidend minder meldingen gehad. Het ging hierbij met name om container-, afval- en coniferenbrandjes. 

 

Oudejaarsdag

Brandweer Twente is op oudejaarsdag vanuit verschillende kazernes in totaal 72 keer gealarmeerd voor een incident. Dat is duidelijk minder dan vorig jaar toen de brandweer 96 keer werd gealarmeerd op oudejaarsdag.

 

Nieuwjaarsnacht

Na middernacht tot 06.00 uur in de ochtend moest de brandweer 26 keer in actie komen. Dat is ook minder dan vorig jaar. Het bleef de hele nacht relatief rustig.


Politie

De politie heeft een drukke nacht meegemaakt voor wat betreft de horeca in de steden Enschede, Hengelo en Almelo. Naast de drukte in de horeca betrof het een relatief rustige nacht; het niveau van overlast en incidenten kan zich zelfs vergelijken met een normale zaterdagnacht  er hebben zich geen grote aanrijdingen voorgedaan. In totaal zijn er 15 aanhoudingen verricht

 

Geneeskundig

De ziekenhuizen, huisartsenposten en meldkamer ambulancezorg in Twente hebben oudjaarsnacht in totaal 78 vuurwerkslachtoffers geregistreerd. Van deze 78 vuurwerkslachtoffers waren er 31 minderjarig. 3 vuurwerkslachtoffers zijn vervoerd per ambulance. Daarbij zijn er 2 alcohol-intoxicaties gemeld en 1 keer was er sprake van verbale agressie tegen de hulpverleners, waarbij de politie ingeschakeld moest worden.

Opvallend was dat er door plotselinge ijzel in de ochtend van de 31e december, er bovengemiddeld veel fracturen gezien werden bij de ziekenhuizen.

 

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.