Lees voor

Jodiumtabletten in Dinkelland en Losser

12-07-2021

Deze week ontvangen de inwoners van 4 postcodegebieden in Dinkelland en Losser via de post een nieuw doosje jodiumtabletten. In de afgelopen tijd hebben deze inwoners een aankondigingskaart van de Rijksoverheid in de bus gekregen. De Rijksoverheid verstrekt deze jodiumtabletten omdat de houdbaarheidsdatum van de in 2015 verstrekte tabletten bijna verloopt.

Waarom jodiumtabletten?

De kans dat er een kernongeval gebeurt, is heel klein. Maar als het gebeurt, is het nuttig om jodiumtabletten in huis te hebben. Jodiumtabletten bieden bescherming bij het onverwacht vrijkomen van radioactieve straling.  Door op het juiste tijdstip jodiumtabletten in te nemen, raakt de schildklier verzadigd met stabiel jodium (ongevaarlijk jodium). De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op, waardoor de kans afneemt om schildklierkanker te ontwikkelen.

Wat moet er gebeuren met de oude (over de datum) jodiumtabletten?

Jodiumtabletten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, kunnen worden ingeleverd bij de plaatselijke apotheek. Of lever de tabletten in als klein chemisch afval bij de gemeente.

Meer informatie over het hoe, het waarom en voor wie, van jodiumtabletten

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.