Lees voor

Minister Grapperhaus Justitie en Veiligheid bezoekt Twente

05-01-2018

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft op 5 januari een bezoek aan Veiligheidsregio Twente gebracht. Na een bezoek aan Theo Schouten, burgemeester van Oldenzaal, heeft hij Brandweer Twente, gemeente Hengelo en Politie District Twente bezocht. Burgemeester Sander Schelberg ontving hem met onder andere de burgemeesters van Enschede, Onno van Veldhuizen en Arjen Gerritsen, burgemeester van Almelo.
 
Burgemeester Schouten ontving de minister bij het stadhuis in Oldenzaal. Bij het bezoek aan Oldenzaal is onder andere de regionale crisisorganisatie toegelicht. Als er een grootschalig incident is, wordt de crisisorganisatie gealarmeerd waarbinnen de verschillende hulpdiensten samenwerken aan de bestrijding en goede afhandeling. Ook was er aandacht voor het lokale veiligheidsbeeld zoals de aanpak van verwarde personen en de aansluiting tussen zorg en veiligheid. Dit is een belangrijk onderdeel van de regionale samenwerking op het gebied van sociale veiligheid.

Ook de samenwerking op het gebied van evenementenveiligheid is toegelicht aan de minister.

Tijdens het gesprek met de politie bij het wijkteam Dinkelland kreeg de minister een beeld van het functioneren van de politie in het Basisteam Noordoost Twente. Daarbij werd de relatie gelegd met het district Twente, de eenheid Oost-Nederland en natuurlijk de landelijke politie. Het gesprek ging over wijkgericht werken in Dinkelland en de inbedding van de politie in de wijk. Ook de nieuwe initiatieven op het gebied van de bereikbaarheid van de politie via social media en het webcareteam kwamen aan bod.

Na Oldenzaal is de minister naar kazerne Hengelo van Brandweer Twente gegaan. Daar heeft de minister een demonstratie van de drone Argus gekregen. Tijdens de lunch heeft Grapperhaus gesproken met medewerkers van de brandweer, waaronder enkele vrijwilligers.

Ondermijning
Bij het bezoek is ook veel aandacht geweest voor het thema Ondermijning en de gezamenlijke aanpak hiervan door de Twentse overheden. Hierbij ligt de nadruk op de aanpak van hennep, zorgfraude en Outlaw Motorcycle Gangs. Daarnaast is er aandacht voor de weerbaarheid van de overheid en inwoners. Voor elke gemeente wordt een ondermijningsbeeld gemaakt door het RIEC Oost-Nederland. Ruim de helft van de Twentse gemeenten heeft nu een ondermijningsbeeld. Veel voorkomende thema’s binnen deze beelden zijn hennep, drugs, witwassen, illegaal gokken, zorgfraude en uitbuiting.

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.