Lees voor

NL-Alert - kleine moeite, grote effecten

30-05-2016

Als er een noodsituatie is, kan de overheid via NL-Alert mensen die in de buurt zijn zo gericht mogelijk alarmeren en informeren. Bijvoorbeeld dat je bij een brand ramen en deuren moet sluiten. 34 % van de inwoners in Twente heeft NL-Alert geïnstalleerd op de telefoon. “Dat aantal kan omhoog”, aldus H. Meuleman, secretaris van de Veiligheidsregio Twente.
Waardevol communicatiemiddel

Momenteel vind er een landelijke campagne plaats waarbij wordt opgeroepen NL-Alert te installeren op de telefoon. Meuleman:” In korte tijd kunnen we met NL-Alert veel mensen bereiken. In een NL-Alert bericht staat niet alleen wat er aan de hand is, maar krijgen mensen ook tips wat ze kunnen doen. Dat maakt het een krachtig communicatiemiddel. Ik streef er dan ook naar dat meer Twentenaren NL-Alert installeren.”

 
Eenvoudig te installeren
Bij een noodsituatie zendt de overheid een tekstbericht uit naar mobiele telefoons in de directe omgeving. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Iedereen ontvangt hierdoor NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Meuleman: “Het installeren van NL Alert is een eenvoudige handeling en kan grote effecten hebben. Mocht je een keer in de buurt zijn van een noodsituatie, dan weet je wat je moet doen. Dat kan essentieel zijn.” 
 
Controlebericht
Op www.nl-alert.nl staat hoe je je mobiel in kunt stellen. Op maandag 6 juni rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit. Iedereen die het controlebericht ontvangt, weet dan dat de mobiel juist ingesteld is voor NL-Alert.

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.