Lees voor

Oefening crisisorganisatie in Borne

20-11-2019

Op dinsdag 19 november is er een test geweest van de crisisorganisatie van Veiligheidsregio Twente in de gemeente Borne. Tijdens de test kijkt de inspectie van het ministerie van Justitie en Veiligheid mee om te zien of de crisisorganisatie goed functioneert.
Hulpdiensten
Tijdens de test waren er veel brandweer-, politieauto’s en ambulances te zien in Borne. Tijdens een groot incident, verzamelen zij zich in de buurt van het incident om te overleggen. Hiervoor wordt een CoPI-bak (Commando Plaats Incident) geplaatst. Dit is een grote container met faciliteiten om te kunnen overleggen. De hulpdiensten hebben daarbij dankbaar gebruik gemaakt van de parkeerplaats bij Restaurant Jasmin Garden om de CoPI-bak te plaatsen.
Scenario
Het scenario van de test was een aanrijding waarbij een vrachtwagen met een gevaarlijke stof betrokken was. Bij de aanrijding zijn diverse slachtoffers gevallen. Een wolk met de gevaarlijke stof trok over een woonwijk. Dit gebeurde allemaal fictief tijdens de test. De hulpverleners ter plaatse en het crisisteam in het gemeentehuis gingen aan de slag om de crisis op een juiste manier te bestrijden.
Samenwerken
De crisisorganisatie van Veiligheidsregio Twente heeft elk jaar in elke gemeente één gezamenlijke oefening. Eén van deze oefeningen is onverwacht. Dat was dit jaar in de gemeente Borne. Binnen de crisisorganisatie werken hulpdiensten en gemeenten samen aan de veiligheid van de inwoners van Twente. De crisisorganisatie werkt aan het voorkomen en bestrijden van rampen en crises. Er gebeuren gelukkig niet vaak grote rampen en crises. Mede door de oefeningen is de crisisorganisatie wel altijd voorbereid op een crisis. 

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.