Lees voor

Oefening in Wierden

15-11-2017

In elke gemeente in Twente oefenen wij één keer per jaar de verschillende onderdelen van de crisisorganisatie. Op 9 november hielden we de oefening in Wierden in samenwerking met ProRail.

Het scenario
Op 9 november komt er een melding binnen bij de meldkamer over lekkage uit een goederentrein. Een aantal mensen in de buurt wordt onwel. Andere personen die daarbij staan, hebben de meldkamer gebeld. Bij een groep aanwezige reizigers op het perron ontstaat onrust over wat zij het beste kunnen doen.

Crisisorganisatie in actie
Bij dit soort incidenten komen meerdere hulpdiensten in actie. In het gebruikte scenario is de politie als eerste ter plekke. Zij proberen de mensen zo snel mogelijk weg te krijgen naar een veilige plek. Ook bekommeren zij zich om de slachtoffers. De brandweer schakelt een Adviseur Gevaarlijke Stoffen in. Bevolkingszorg regelt een opvanglocatie vanwege een bijeenkomst die op het moment van het incident plaatsvindt op een onveilige plaats. Er is nauw overleg met ProRail. Via de collega’s informatiemanagement wordt alle noodzakelijke informatie gedeeld. Het team communicatie zorgt voor juiste berichtgeving naar de buitenwereld.

Altijd voorbereid
De hulpdiensten zijn altijd voorbereid en staan 24/7 klaar. Maar bij kleinere incidenten zijn niet alle onderdelen van de crisisorganisatie betrokken. Daarom is het goed om af en toe grotere incidenten te oefenen.
In het Risicoprofiel Twente staan verschillende risico’s beschreven. Tijdens de oefeningen speelt één van de risico’s een rol. Tijdens deze oefening was dat het scenario ‘Toxisch’. Kijk hier voor meer informatie over het risicoprofiel.

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.