Lees voor

Predistributie jodium in Dinkelland en Losser

01-06-2015

Medio juni 2015heeft Veiligheidsregio Twente samen met de gemeenten Dinkelland en Losser jodiumtabletten verspreid onder de bevolking. De tabletten werden verstrekt aan inwoners van Twente die in de zogenaamde 25 kilometer zone van Kernkraftwerk Emsland in Lingen wonen. 
 
Jodiumtabletten voor inwoners
Vlak over de grens bij Denekamp staat Kernkraftwerk Emsland in Lingen. Vanwege de korte afstand tot deze kerncentrale kan een ongeval waarbij radioactieve straling vrijkomt, effect hebben op  (delen van) Twente. Bij een kernongeval kan de overheid het advies geven om jodiumtabletten in te nemen. Hiermee voorkom je dat radioactief jodium in je lichaam wordt opgenomen. Deze tabletten zijn bedoeld voor mensen van 40 jaar en jonger en zwangeren. Omdat er bij een kernongeval in de directe zone (tot 25 km) rondom de kerncentrale wellicht niet voldoende tijd is om iedereen van deze jodium te voorzien, krijgen deze mensen de pillen vooraf thuisbezorgd door de overheid. De jodiumtabletten worden verspreid in een cirkel van 25 kilometer rondom de kerncentrale Emsland in Lingen. Dit betekent in delen van de gemeenten Dinkelland en Losser, binnen delen van de postcodes 7587, 7588, 7591 en 7635.

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.