Lees voor

Studenten vinden oplossingen voor hennepcriminaliteit

26-01-2018

Ruim 20 studenten bedachten innovatieve oplossingen om de hennepcriminaliteit in Nederland aan te pakken. Van het Platform Drugs van de Politie ontvingen zij een uitnodiging om deel te nemen aan een bijeenkomst op 25 januari bij de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer.

Verrassende uitkomsten
De opdracht was: ‘welke creatieve interventies kun je bedenken om de ondermijnende effecten van de hennephandel aan te pakken?’ De uitkomsten waren verrassend. Er is bewust gekozen om hier studenten uit diverse studierichtingen bij te betrekken. Van Informatica tot Toegepaste Psychologie en van Rechten tot Geomedia &Design. Hiermee werd de problematiek uit verschillende invalshoeken benaderd. De studenten zijn hier zeer goed in geslaagd. Een deel van deze uitkomsten wordt gebruikt om de hennepaanpak nieuw leven in te blazen.

Ondermijning maakt onze kansen op een toekomst kapot
Veiligheidsregio Twente was ook vertegenwoordigd. De hennepproblematiek heeft in Twente een enorme omvang. Arjen Gerritsen, Burgemeester van Almelo, hield een bevlogen betoog. Hij zei dat de hennepcriminaliteit de kop ingedrukt moet worden. Het geld wordt gebruikt om onze samenleving te beïnvloeden. ‘Ondermijning’ ondermijnt onze structuur en maakt onze kansen op een toekomst kapot. Onze democratie wordt hiermee aangetast. Er zit een enorme, georganiseerde criminaliteit achter de hennepplantages die je aan de oppervlakte ziet.

Je gaat het pas zien als je het doorhebt
Nicole Lieve, Programmaleider Ondermijning Veiligheidsregio Twente, gaf een informatieve presentatie. Haar boodschap was: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’ Een uitspraak van Johan Cruijf en voor de hennepproblematiek zeer toepasselijk. Wietplantages herken je bijvoorbeeld doordat er in de winter geen sneeuw op het dak van die ene schuur blijft liggen of als je al twee jaar een afspraak bij de kapper wilt maken en die kapper heeft nooit tijd. Dat zijn signalen dat er iets goed mis is. Aan de voorkant lijkt het een net bedrijf, maar het is slechts een façade om geld wit te wassen.

Onder- en bovenwereld raken met elkaar verstrengeld
Jan Tromp, journalist en schrijver van het boek ‘De achterkant van Nederland’, gaf ook een aantal voorbeelden van hoe je hennepcriminaliteit kunt herkennen. Als er in een straat opvallend veel rolluiken of camera’s hangen en binnen in de huizen schermen aanwezig zijn, dan is dat een signaal. De vijand ligt in het criminele circuit op de loer en die wordt op deze manier in de gaten gehouden.
Zijn boek, dat hij met Pieter Tops schreef, gaat over hoe onder- en bovenwereld met elkaar verstrengeld raken. In de rafelrand van onze maatschappij groeit een zelfbewuste klasse die zijn eigen bonen dopt. De hoofdrolspelers zijn harde jongens, scharrelaars, meelopers en mensen die het hoofd boven water proberen te houden. 

Drugscriminaliteit raakt ons allemaal
Veel studenten waren verbaasd hoe de drugscriminaliteit ons allemaal raakt. De meeste burgers zijn zich daar helemaal niet van bewust. De studenten waren verrast door het feit hoe georganiseerd de misdaad achter de hennepplantages is en hoe geraffineerd er te werk wordt gegaan. Zij hebben aan deze bijeenkomst een waardevolle bijdrage geleverd door het meedenken over oplossingen. Een woord van dank is dan ook zeker op zijn plaats.

 

 

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.