Lees voor

Veilig en gezond de warme dagen door

09-07-2018

Het is al een paar weken warm en droog in Twente. Dit weer kan voor problemen zorgen bij kinderen, ouderen en chronisch zieken. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt en tussen 12.00 en 16.00 zware inspanning vermijdt. Zorg goed voor jezelf en je medemens en trek aan de bel als je vermoedt dat het fout gaat.

Minder gebruik van drinkwater
Er is voldoende drinkwater beschikbaar om aan de vraag te voldoen. Toch is het advies om het gebruik van drinkwater te beperken door bijvoorbeeld je tuin niet met drinkwater te besproeien. Zo voorkomen we drukverlies en ijzerdeeltjes in het water (bruin water).

Duik niet overal in
Bij dit warme weer zijn lokale meertjes en plassen natuurlijk heel verleidelijk om verkoeling te zoeken. Alleen zitten die met deze hitte vaak vol met ziekteverwekkers. De officieel aangewezen zwemplekken worden regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Een overzicht van deze locaties is te vinden op www.zwemwater.nl. Het is aan te raden om alleen hier te zwemmen omdat daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten worden gehouden.

Denk aan de natuur
Tijdens deze droogte is door de harde wind en hoge temperaturen de kans op natuurbranden zeer groot. Denk daarom na als je je in de natuur begeeft: Gooi geen flesjes of peuken weg, zet je auto niet in het droge gras en steek geen kampvuren of barbecues aan.

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.