Lees voor

Veiligheidsregio adviseert bij 32 grote evenementen

14-10-2016

Veiligheidsregio Twente heeft in de eerste 9 maanden van 2016 bij 32 grote evenementen een veiligheids- en gezondheidsadvies uitgebracht. De hulpdiensten en gemeenten beoordelen samen  de plannen van de organisatie. Op basis hiervan wordt door de veiligheidsregio een advies opgesteld.


Van straatfeest tot festival

Op jaarbasis worden in Twente zo’n 1.000 aanvragen voor evenementen gedaan. Organisatoren van een evenement zijn verplicht om op tijd een vergunning bij de gemeente aan te vragen, met een veiligheidsplan of bijvoorbeeld een tenttekening. Deze worden beoordeeld op mogelijke risico’s en voorzorgsmaatregelen. De beoordeling van grote evenementen met diverse risico’s  wordt gedaan door onder andere een medewerker van de gemeente, adviseurs van hulpdiensten zoals brandweer, politie en GHOR en de coördinator evenementen van Veiligheidsregio Twente. Zij geven een advies over bijvoorbeeld het aantal nooduitgangen in een tent of EHBO-posten. Voor kleinere evenementen met weinig tot geen risico’s gelden meestal standaard richtlijnen.


Veiligheid

Alle 14 Twentse gemeenten hanteren in de basis dezelfde werkwijze bij een evenementaanvraag via het systeem LiveEvents. Dit systeem ondersteunt de regionale werkwijze en helpt onder andere in het maken van een eerste inschatting van de risico’s. 100% veiligheid is helaas niet te garanderen. Hulpdiensten staan altijd paraat, maar daarnaast hebben bezoekers van evenementen ook een eigen verantwoordelijkheid. Circa één op de honderd bezoekers van evenementen maakt gebruik van hulpverlening. Dit varieert van een pleister tot het opnemen van een aangifte.


Triathlon Holten

Eén van de uitgebrachte adviezen was ten behoeve van de Triathlon Holten. De Triathlon Holten is een van de grootste (triathlon)sportwedstrijden van Nederland en kent een internationaal deelnemersveld. Naast vele deelnemers komen er in totaal ruim 15.000 bezoekers op het evenement af. Een van de belangrijkste aandachtspunten bij dit evenement is de gezondheid van de deelnemers. Van hen wordt immers een fysieke inspanning gevraagd. In het veiligheidsplan heeft de organisatie van de Triathlon Holten opgenomen hoe zij zorgdragen voor de gezondheid van de deelnemers. Maar ook de 900 vrijwilligers en het publiek worden niet vergeten. In het veiligheidsplan staat onder andere beschreven hoeveel EHBO’ers er ingezet worden en waar de EHBO-posten zijn.

Op dit moment zijn de voorbereidingen voor onder andere de carnavalsfestiviteiten in volle gang.

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.