Lees voor

Winterweer, sneeuw, schaatsen en schaatsbanen

05-02-2021

Ook als je wilt genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep om zo min mogelijk mensen te ontmoeten. Onder de huidige regels mag je naar buiten met mensen van je eigen huishouden, of in je eentje met één iemand van buiten je eigen huishouden. Dat betekent dat je sneeuwballen mag gooien met je eigen huishouden, of mag gaan schaatsen met één vriend of vriendin, dus in een groepje van twee mensen.

Het doel van de lockdown is om het aantal ontmoetingen zo veel mogelijk te beperken. Zo kunnen we besmettingen met het coronavirus tegengaan.

De andere regels van de lockdown blijven natuurlijk ook gewoon gelden.

Mogen er toertochten op het ijs komen?

Sportwedstrijden en andere evenementen zijn verboden. Toertochten of andere schaatswedstrijden zijn dus niet toegestaan. Je kunt natuurlijk wel zelfstandig schaatsen, maar er mag geen tocht, wedstrijd of ander evenement georganiseerd worden.

Mag er buiten op schaatsbanen worden geschaatst?

Ja. Schaatsen is een buitensport en dat is nog toegestaan. Je mag schaatsen met je eigen huishouden of samen met maximaal één volwassene van buiten je eigen huishouden. Dat mag alleen als je anderhalve meter afstand houdt onderling.

Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel samen schaatsen of in de sneeuw spelen. Zij hoeven daarbij niet verplicht afstand te houden.

Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht. Publiek is niet toegestaan. Schaatsverenigingen moeten ervoor zorgen dat het niet te druk is. Bij vragen overleggen ze met de lokale autoriteiten. Burgemeesters kunnen bij drukte maatregelen treffen.

Mag je met meerdere schaatsen of sleeën of anderszins winterpret beleven?

Schaatsen, sleeën, wandelen of anderszins genieten van het winterweer is toegestaan met je eigen huishouden of met maximaal één persoon van buiten je eigen huishouden. 

Houd afstand van mensen van buiten je eigen huishouden, ook tijdens schaats en sneeuwpret. Zo houden we de kans op besmettingen zo klein mogelijk.

Als het te druk wordt op bepaalde plaatsen, zoals op een parkeerplaats of rondom een koffie-afhaalpunt, ga dan weg. Als het echt te druk wordt, kan de burgemeester maatregelen nemen.

Mag er buiten koek en zopie zijn?

Afhaal bij horeca is mogelijk. Daarbij is het belangrijk dat iedereen 1,5 meter afstand houdt van anderen. Het mag niet te druk worden bij de afhaalplek. Ter plekke iets eten of drinken is daarom niet toegestaan. En banken of tafels bij de afhaalplek zijn ook niet toegestaan.

Of je ergens een koek en zopie mag opzetten, hangt af van de lokale regels. Maar ook hiervoor geldt dat je in verband met het coronavirus alleen eten en drinken mag laten afhalen, en geen terras mag opbouwen.

Wat is het advies bij winterpret tijdens de komende dagen?

Ook in de kou kan het coronavirus overspringen. Hou dus afstand, ga weg als het druk is en voorkom groepsvorming. Zorg dat je voor het ingaan van de avondklok thuis bent.

 

Meer informatie vind je op de pagina van Rijksoverheid.

Meer informatie over het vaccineren en testen bij GGD Twente in verband met het verwachte winterweer vind je op de pagina van GGD Twente. 

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.