Lees voor

Corona

Op deze pagina vind je actuele informatie over corona en de maatregelen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Links naar landelijke vragen en antwoorden over specifieke onderwerpen staan in de grijze kolom aan de rechterkant.

Noodverordening VRT  
Om te zorgen dat de maatregelen gehandhaafd kunnen worden, geldt sinds 26 maart 2020 landelijk, dus ook in Twente, een noodverordening. Wanneer de landelijke maatregelen wijzigen, dan wijzigt de noodverordening ook.
De noodverordening VRT van 11 mei 2020
 staat hier. 
De noodverordening die geldt vanaf 1 juni 2020  staat hier.

De maatregelen in de noodverordening gelden voor iedereen; inwoners, bedrijven, instellingen, verenigingen, etc. Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je je aan de maatregelen houdt. De meeste vragen over wat wel en wat niet is toegestaan, kunnen worden beantwoord met de belangrijkste basisregels:

  • Houd 1,5 meter afstand
  • Mijd drukke plekken
  • Was uw handen, werk hygiënisch
  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten  

Als je meer wilt weten, lees dan de noodverordening en de toelichting goed door. Ook op de websites www.Rijksoverheid.nl,  www.RIVM.nl en www.GGDTwente.nl vind je veel informatie. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de gemeente.


Maatregelen markten en standplaatsen 
In Twente kunnen alleen kleine markten met maximaal 10 standplaatsen doorgaan. Het is mogelijk om een markt op te splitsen in meerdere kleine markten op verschillende locaties. Op de markten mogen vanaf 29 april naast levensmiddelen ook non food artikelen worden verkocht. Houd 1,5 meter afstand van elkaar als u moet wachten bij een kraam. De standplaats van de visboer of snackkraam bij een winkelcentrum kan er gewoon staan. Uiteraard geldt ook hier weer de afstandseis. 

Muziekoptredens bij zorginstellingen
Kleinschalige optredens in de binnentuin, buitenplaats of buiten op het terrein van verpleeg- en verzorgingshuizen en soortgelijke zorginstellingen zijn toegestaan vanaf 11 mei 2020. Mits artiesten vooraf toestemming hebben gekregen van de beheerder van de zorginstelling. Het is niet de bedoeling dat artiesten van tevoren hun optreden promoten. Want het optreden is bedoeld voor de bewoners. We doen een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de artiesten, inwoners en zorginstellingen om ervoor te zorgen dat het optreden geen publiek van buiten trekt. De 1,5 meter afstand moet te allen tijden in acht genomen worden, net als de overige geldende basismaatregelen. 

Sport en fitness onder een overkapping
Sporten onder een overkapping/luifel (dit kan een tent zijn waarvan de zijkanten zijn verwijderd) is toegestaan, mits daarbij minimaal drie en bij voorkeur alle zijden open zijn,. Daarbij moet worden voldaan aan de richtlijnen van het RIVM en moet er voldoende worden geventileerd. Sporten in afgesloten tenten niet is toegestaan. Uiteraard geldt dat dergelijke constructies moeten voldoen aan (lokale) wet- en regelgeving en de van toepassing zijnde vergunningsprocedures zijn doorlopen.

Terrassen
Het kader omgaan met terrassen vind je hier.

Maatregelen evenementen en samenkomsten 
De maatregelen met betrekking tot vergunnings- en meldingsplichtige evenementen blijven van kracht tot 1 september 2020. 

Informatie over Duitsland 
Specifieke vragen met betrekking tot de afspraken met Duitsland staan hier. 

Terug naar boven

29-05-2020

Nieuwe noodverordening 1 juni

Vanaf 1 juni geldt een nieuwe noodverordening. Deze is hier te vinden.

11-05-2020

Nieuwe noodverordening per 11 mei

Vanaf 11 mei is de nieuwe noodverordening van kracht.

Deze vind je hier

22-04-2020

Beperkte openstelling vakantieparken en campings

Vakantieparken en campings in Twente worden vanaf 24 april voor een deel opengesteld. Algemene faciliteiten zoals centrale douche, toilet, kantine en zwembaden blijven gesloten. Meer informatie hierover vind je hier.

De meest gestelde vragen over recreatie en toerisme vind je hier. 

21-04-2020

Aanpassing maatregelen

De maatregelen in de aanpak van het coronavirus worden verlengd. Wel komt er voorzichtig ruimte voor kinderen en jongeren. Meer informatie staat in deze factsheet.

Het crisisteam van Veiligheidsregio Twente neemt donderdag aan het einde van de dag een besluit over de specifieke maatregelen die in Twente gelden met betrekking tot bijvoorbeeld recreatieparken, campings en markten.

08-04-2020

Maatregel Holterberg tijdens Pasen

Vanaf vrijdag 10 april t/m maandag 13 april zijn de Holterbergweg en Nijverdalsebergweg elke dag van 12:00 uur tot 17:00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Een preventieve maatregel ter voorkoming van verspreiding van het Coronavirus.  

Om het aanwijzingsbesluit te bekijken, klik hier

31-03-2020

Maatregelen verlengd

Het kabinet heeft besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd t/m 28 april. 

De maatregelen vergunnings- en meldingsplichtige evenementen blijven van kracht tot 1 juni.

 

26-03-2020

Noodverordening aangescherpt

Op basis van de aangescherpte maatregelen is er een nieuwe noodverordening van kracht. Heb je vragen hierover, stel ze dan bij je eigen gemeente. De noodverordening vind je hier. 

De verkorte versie vind je hier. 
Und auf Deutsch.

23-03-2020

Landelijke persconferentie

Alle maatregelen (zoals sluiting scholen, sportverenigingen, eet- en drinkgelegenheden en thuis blijven) gelden vooralsnog t/m maandag 6 april, aldus de persconferentie.

Het verbod op evenementen en bijeenkomsten geldt tot 1 juni. Lees hier de aangescherpte maatregelen.

22-03-2020

Landelijk NL Alert

Er is een landelijk NL-Alert bericht uitgegaan: 

Volg instructies Rijksoverheid op: houd 1,5 meter afstand! Bent u ziek of verkouden? Blijf thuis.

Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen Corona.

Keep your distance to others.

Klik hier om alle blogs weer te geven

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.