Lees voor

Spoorvervoer gevaarlijke stoffen

6348 keer bekeken

  In Twente worden regelmatig gevaarlijke stoffen over het spoor vervoerd. Gevaarlijke stoffen brengen de volgende risico’s mee voor de omgeving:

  • een brand door een brandbare vloeistof, bijvoorbeeld benzine
  • een brandbare gaswolk, bijvoorbeeld LPG
  • een giftige gaswolk
  • een verdampende giftige vloeistof, bijvoorbeeld ammoniak
  • een explosie van springstoffen, bijvoorbeeld kruitopslag

  Hoe bereid ik me voor?

  Kijk op de risicokaart om erachter te komen of er bij jou in de omgeving gevaarlijke stoffen worden verwerkt, opgeslagen of vervoerd. Zorg dat je weet hoe je het gas, de elektriciteit en de ventilatie kunt uitschakelen.

  Weet hoe je gevaarlijke stoffen kunt herkennen via de volgende symbolen:

   

  Symbool giftige stoffen Symbool ontvlambare stoffen Symbool explosieve stoffen
  Giftige stoffen Ontvlambare stoffen Explosieve stoffen

  Ben je hulpbehoevend? Bespreek dit dan met familie, vrienden en/of buren.

  Hoe herken ik een ongeval met gevaarlijke stoffen?

  Kleur: Je kunt giftige stoffen soms herkennen aan de kleur van een (rook)wolk. Bij brand kunnen rookwolken met een gele of bruine kleur wijzen op giftige stoffen in de rook. Niet brandende giftige wolken zijn vaak kleurloos of wit van kleur.

  Geur: Giftige stoffen zijn vaak lastig te ruiken. Bekende giftige stoffen die herkenbaar zijn, zijn ammoniak en chloor.

  Ziekteverschijnselen: Giftige stoffen kunnen verschillende gezondheidsgevolgen hebben. Deze zijn niet altijd direct merkbaar. Als meerdere mensen acute klachten hebben, kan dat betekenen dat ze in contact zijn gekomen met een giftige stof. Klachten kunnen zijn: irritaties aan de luchtwegen, huid en ogen of misselijkheid.

  Help elkaar

  Zijn er in je omgeving mensen die extra hulp nodig hebben? Kijk of je hen kunt helpen.

   

  "Hoe spoort het" campagne zelfredzaamheid spoor

  Een zelfredzaamheids campagne van Veiligheidsregio Twente omtrent vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor. De campagne leert omstanders hoe een incident te herkennen en hoe zij moeten handelen tijdens een incident.

  Meer over de campagne

  Weet jij hoe te handelen tijdens een incident? Test je kunnen:

   

  Veelgestelde vragen over dit onderwerp:

  • Je lichaam merkt een schadelijke stof vaak snel op; je ogen kunnen beginnen te prikkelen, ademhalen kan moeilijker worden of je kunt een indringende geur ruiken. Komen in jouw omgeving gevaarlijke stoffen vrij? Dan waarschuwt de sirene alle mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Daarnaast kun je gewaarschuwd worden via NL Alert . Als er gevaar is in een zeer klein gebied, kun je gewaarschuwd worden via geluidswagens. Luister goed wat er gezegd wordt en volg de instructies op. Via de calamiteitenzender Radio Oost (89.4 FM) en RTV Oost teletekstpagina 123 krijg je meer informatie over wat er aan de hand is en wat je moet doen.

  • Kijk op de risicokaart om erachter te komen waar in jouw gemeente gevaarlijke stoffen worden verwerkt, opgeslagen of vervoerd. Woon, werk of begeef je je dichtbij een plaats waar mensen werken met gevaarlijke stoffen? Of ben je op een plek waar deze stoffen langs komen tijdens het vervoer? Dan kun je de volgende acties ondernemen:

   • Zorg dat je altijd genoeg spullen en een noodpakket in huis hebt als je enige tijd binnen moet blijven.
   • Zorg dat je weet hoe je het gas, de elektriciteit en de ventilatie kunt uitschakelen.
   • Weet hoe je gevaarlijke stoffen kunt herkennen via de volgende symbolen:
   Giftig Ontvlambaar Explosief
        

   Herkennen

   Je kunt giftige stoffen soms herkennen aan de kleur van een (rook)wolk. Bij brand kunnen rookwolken met een gele of bruine kleur wijzen op giftige stoffen in de rook. Niet brandende giftige wolken zijn vaak kleurloos of wit van kleur.

   Giftige stoffen zijn vaak lastig te ruiken. Bekende giftige stoffen die herkenbaar zijn, zijn ammoniak en chloor.

   Giftige stoffen kunnen verschillende gezondheidsgevolgen hebben. Deze zijn niet altijd direct merkbaar. Als meerdere mensen acute klachten hebben, kan dat betekenen dat ze in contact zijn gekomen met een giftige stof. Klachten kunnen zijn: irritaties aan de luchtwegen, huid en ogen of misselijkheid.

   Andere signalen die wijzen op (ongevallen met) gevaarlijke stoffen zijn oranje gevaarborden op vrachtwagens of interne noodsirenes bij bedrijven in de buurt. Ook kun je denken aan afzettingen met tekens die naar giftige stoffen verwijzen.

   Heb je een beperking of ben je hulpbehoevend? Bespreek dit dan met familie, vrienden en/of buren.

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.