Lees voor

Terroristische aanslag

3415 keer bekeken

  Video

  De kans op een aanslag in Nederland is reëel. De overheid doet er alles aan om deze dreiging op tijd te onderkennen en om een terroristische aanslag te voorkomen. Installeer NL-Alert op je mobiele telefoon. Bij een terroristische aanslag  word je via NL-Alert gewaarschuwd en krijgt je tips wat je moet doen. Wees alert op verdachte situaties. Bijvoorbeeld een achtergelaten koffer, of iemand die opvallend veel interesse heeft in de beveiliging van een gebouw of terrein. Bel bij een acute situatie 112. Vind je een situatie verdacht of heb je een vermoeden? Bel dan de politie via 0900 8844. Je kunt ook anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000.

  Veilig ondernemen op drukke plekken
  Om ondernemers op drukke plekken handvatten te bieden over wat zij zelf aan veiligheidsmaatregelen kunnen nemen is de online toolbox ‘veilig ondernemen op drukke plekken’ beschikbaar. Op de website van het NCTV staan suggesties voor extra maatregelen die hen kunnen helpen bij de voorbereiding op een mogelijke aanslag.

   

  Veelgestelde vragen over dit onderwerp:

  • Het is moeilijk in het algemeen te zeggen wat verdacht is en wat niet. Dat hangt af van de situatie. Een aantal voorbeelden:

   • Zie je een achtergelaten koffer op een trein- of metroperron, dan kan dat verdacht zijn. Waarschijnlijk was iemand vergeetachtig en is er niets aan de hand. Toch is het beter om meteen een medewerker van het openbaar vervoer te waarschuwen of de politie te bellen.
   • Een onbekend bestelbusje dat al twee weken bij je in de straat staat, hoeft niets te betekenen maar het kan wel. Als je de zaak niet vertrouwt, bel dan de politie.
   • Mensen die overdreven veel aandacht hebben voor de beveiliging van een gebouw of een terrein kunnen bezig zijn met de voorbereiding van een aanslag. Waarschuw in dat geval de politie.
   • Het kan zijn dat je toevallig mensen met elkaar hoort praten en dat hun woorden je verdacht voorkomen. Licht de politie in.
   • Ben je winkelier en koopt een klant een grote hoeveelheid artikelen die je in verband kunt brengen met een aanslag, zoals kunstmest of waterstofperoxide? Bel dan de politie.
  • Wat je kunt doen, hang af van de omstandigheden en het soort aanslag. Over het algemeen gelden de volgende adviezen:

   • Ga zo snel mogelijk weg van de rampplek.
   • Kun je niet veilig wegkomen? ga op de grond liggen of verberg je.
   • Geef de politie alle informatie die kan helpen bij het opsporen van de daders.
   • Volg altijd de instructies van politie en hulpverleners ter plaatse.

   Hier vind je duidelijk weergegeven wat je kunt doen bij welke situatie.

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.