Lees voor

Veilig naar een evenement

9232 keer bekeken

  Video

  Tijdens grote evenementen zijn er veel mensen tegelijk aanwezig op een kleine oppervlakte. Er kan paniek uitbreken. Bijvoorbeeld als er iets gebeurt waardoor iedereen zo snel mogelijk het gebouw of het terrein moet verlaten. Mensen weten bijvoorbeeld niet welke kant ze uit moeten. Daardoor kan men schrikken en kunnen mensen in de verdrukking komen.

  Hoe bereid ik me voor?

  Begeef je je in een mensenmassa? Kijk dan altijd even waar de nooduitgangen zijn. Je weet dan welke kant je op moet als er iets gebeurt.

  Wat kan ik doen wanneer er paniek in een mensenmassa ontstaat?

  • Ga niet tegen de mensenstroom in.
  • Blijf rustig en volg de aanwijzingen van de hulpdiensten op.
  • Ga niet naar de plek van de ordeverstoring toe.
  • Til kinderen op en help mensen die slecht ter been zijn.
  • Als er gewonden zijn en er zijn geen hulpdiensten, bel dan 112. Vertel waar je bent en wat er aan de hand is.
  • Houd er rekening mee dat het telefoonverkeer kan uitvallen.

  Help elkaar

  Zijn er mensen die extra hulp kunnen gebruiken? Kijk dan wat je voor hen kan betekenen.

  Veelgestelde vragen over dit onderwerp:

  • Bij een incident of noodsituatie in Twente kun je via de calamiteitenzender Radio Oost (89.4 FM) en RTV Oost teletekstpagina 123 meer informatie krijgen over wat er aan de hand is en wat je moet doen.

    

   Je kunt zelf ook veel actuele informatie vinden op internet, bijvoorbeeld via de website van je gemeente of op www.crisis.nl (deze site kan bij rampen en crisis worden gevuld met actuele informatie).

    

   Daarnaast is het mogelijk dat de gemeente een apart informatienummer opent tijdens of na een ramp. Dit telefoonnummer wordt via de gemeentelijke website bekend gemaakt.

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.