Lees voor

Ziektegolf

4966 keer bekeken

  Bijna elk jaar is heerst er wel een griepepidemie. We spreken van een epidemie als er bij meer dan 51 personen van de 100.000 sprake is van griepklachten. De langste griepepidemie in 40 jaar was in mei 2015 eindelijk voorbij. De epidemie duurde 21 weken. De meeste mensen hadden last van een luchtweginfectie.

  Er zijn veel verschillende soorten ziekteverwekkers die de gezondheid kunnen bedreigen. Wist je dat een groot deel van de tien meest voorkomende ziekten in Nederland infectieziekten zijn? Infectieziekten kunnen erg besmettelijk zijn, waardoor veel mensen tegelijkertijd ziek kunnen worden. We spreken dan van een ziektegolf of epidemie. De gezondheidszorg en de hulpdiensten weten wat ze moeten doen bij een ziektegolf en oefenen regelmatig.

  Veelgestelde vragen over dit onderwerp:

  • Een ziektegolf kan grote maatschappelijke gevolgen hebben: artsen en verpleegkundigen krijgen het heel druk, sommige bedrijven kunnen hun werk niet meer goed doen omdat minder mensen kunnen werken, het openbaar vervoer zal minder vaak rijden of komt misschien stil te liggen. Er zijn verschillende infectieziekten. Ook de ernst van de ziekte en het aantal zieke personen is steeds anders. Het ligt er bijvoorbeeld aan of mensen al een bepaalde bescherming hebben opgebouwd tegen de ziekte. Er zijn inentingen voor een aantal ziekten waardoor deze ziekten nu minder voorkomen of zelfs verdwenen zijn. Maar er kunnen ook weer nieuwe infectieziekten ontstaan, zoals een nieuw soort griep.

  • Als er een ziektegolf of epidemie uitbreekt, geeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) informatie. Dringende informatie kan tevens bekend worden gemaakt via RTV Oost (89.4 FM en teletekstpagina 123).

  • Zelf kun je niets doen om een ziektegolf te voorkomen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je zo'n periode zo veilig mogelijk doorstaat, waarbij je de kans op besmetting of uitbreiding zo klein mogelijk maakt. Bij veel besmettelijke ziekten zijn in ieder geval de volgende hygiënemaatregelen van belang:

    • Gebruik altijd papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik direct weg.
    • Houd bij het niezen en hoesten je hand voor je mond of hoest tegen de binnenkant van je arm.
    • Was regelmatig goed je handen, vooral na toiletgebruik, en gebruik bij voorkeur papieren handdoekjes.
    • Ben je hulpbehoevend? Bespreek dit dan met familie, vrienden en/of buren.
  • Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sociale Zaken (VWS) geeft meer informatie over infectieziektebestrijding. Als er in Twente sprake is van een dreigende infectieziekte uitbraak kun je voor meer informatie terecht op de website van GGD Twente.

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.