Lees voor

Goed voorbereid op noodsitiuaties

3111 keer bekeken

  De veiligheidsregio’s doen veel om de veiligheid in Nederland te vergroten. Hulpdiensten zijn er niet direct wanneer er iets gebeurt. Iedereen is tot op een bepaalde hoogte ook zelf verantwoordelijk voor een veilig leven. Hoe kun je je eigen veiligheid vergroten?

  Weet hoe je thuis de ventilatie uit kunt schakelen, of sluiten, zoals een afzuigkap, ontluchtingskoker of muur- en toiletrooster. Weet daarnaast hoe je thuis gas, water en elektra moet afsluiten.
  Ben je hulpbehoevend? Bespreek dan met jouw naasten of buren hoe ze je kunnen helpen bij een noodsituatie.

  Cyber

  Technologie: we zijn er inmiddels flink afhankelijk van. We verwijzen naar websites voor meer informatie en rekenen erop dat iedereen altijd bereikbaar is. Maar hoe veilig is het om altijd in verbinding te staan met elkaar. Heb jij jouw digitale informatie goed beveiligd?
  Door firewalls en wachtwoorden in te stellen, je digitale gegevens privé te houden en alert te zijn op afwijkingen kun je zelf al veel leed voorkomen. Beveilig alle apparaten, zoals computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en gegevens tegen schadelijke aanvallen.

  Ga naar onze cyberpagina

  Brand

  Brand: iets waaraan we liever niet denken en waarvan we hopen dat het nooit gebeurt. Toch is in Nederland de kans op brand 1 op 65. Zelfs een kleine brand kan al veel schade en leed aanrichten. Gelukkig is het met een paar simpele maatregelen al mogelijk brand te voorkomen, of als het toch mis gaat, de schade te beperken.

  Rookmelders zijn van levensbelang, zeker als je slaapt. Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd je hebt om jouw huis veilig te verlaten. Zorg dus voor voldoende rookmelders, in ieder geval op elke verdieping. Dit is vanaf 1 juli 2022 zelfs verplicht in Nederland.
  Koolmonoxide (CO) is een giftig gas dat je niet ruikt en proeft. Hang daarom goed werkende koolmonoxidemelders op in huis. Een koolmonoxidemelder geeft een luid signaal af bij een te hoge concentratie koolmonoxide.

  Doe de rookmeldwijzer op rookmelders.nl

  Extreem weer

  Extreme hitte, flinke regen, onweersbuien of heftige sneeuwval. Het weer gaat ieder jaar alle kanten op in Nederland. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen bij extreme weersomstandigheden.

  Wat je zelf kunt doen:

  • Blijf binnen (waar mogelijk)
  • Verwijder alle losliggende objecten rondom het huis en sluit alle ramen en deuren.
  • Blijf op de hoogte van de weersberichten en volg het advies op.
  • Zet je auto op een veilige plek: uit de buurt van bomen en schuttingen.

  Meer informatie over Extreem weer

  Altijd in huis

  Het is belangrijk dat je jezelf twee dagen kunt redden. Zorg daarom dat je het volgend altijd in huis hebt:

  • contant geld voor bijvoorbeeld boodschappen
  • 2 liter water per persoon
  • kaarsen of een zaklamp
  • een eerstehulpdoos
  • warme dekens

  Download de Risicokaart - Samen veilig in Overijssel

  NL-Alert

  NL-Alert wordt ingezet bij bedreigende situaties, zoals een grote brand, explosiegevaar of noodweer. Via NL-Alert ontvang je informatie over de situatie en krijg je advies over wat je het beste kunt doen. In een NL-Alert staat ook waar je meer informatie kunt vinden.
  NL-Alert staat tegenwoordig standaard op bijna elke mobiele telefoon. Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij.

  Ga naar www.nlalert.nl

  Belangrijke telefoonnummers en websites

  Als elke seconde telt
  Politie, ambulance, brandweer
  Algemeen alarmnummer 112

  In niet-levensbedreigende situaties
  Geen spoed, wel politie 0900 – 8844
  Geen spoed, wel brandweer 0900 – 0904
  Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000

  Alleen voor doven en slechthorenden
  Spoed 0800 – 8112
  Geen spoed, wel politie 0900 – 1844

  Storingsnummers
  Drinkwater 0800 – 0359
  Gas en stroom 0800 – 9009

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.