Lees voor

"Hoe spoort het"

9601 keer bekeken

  Gevaarlijke stoffen over het spoor, wat moet ik doen?

  In de regio Twente worden gevaarlijke stoffen door treinen over het spoor vervoerd, deze treinen rijden door de volgende gemeenten: Almelo, Hengelo, Borne, Rijssen/Holten, Wierden, Losser, Dinkelland, Oldenzaal en Hof van Twente. Bij de gevaarlijke stoffen kan gedacht worden aan brandbare stoffen, giftige stoffen en explosieve stoffen. De kans dat een incident zich voordoet is zeer klein maar als er iets gebeurt kunnen de gevolgen groot zijn. Het duurt maximaal 15 minuten voordat hulpdiensten ter plaatse zijn tijdens een incident. In deze eerste 15 minuten zullen omwonenden en omstanders zichzelf en elkaar moeten helpen. Hieronder vind je tips hoe je je kunt voorbereiden op een incident met gevaarlijke stoffen.

  Noaberschap

  Omkijken naar elkaar en het helpen van elkaar is altijd belangrijk, helemaal bij een incident. Niet iedereen is even zelfredzaam of mobiel. Voor bijvoorbeeld een persoon met kleine kinderen of een oudere zal het langer duren om in veiligheid te komen mocht dit nodig zijn. Help dus personen die minder zelfredzaam of minder mobiel zijn.

  Serious game

  Middels een serious game kun je oefenen met verschillende  scenario’s. Personen kunnen zelf keuzes maken op basis van scenario’s en krijgen feedback op deze keuzes.. Benieuwd naar de game? https://www.hoespoorthet.nl/.

  Informatiekaart

  Onderstaande infokaart gaat in op de drie scenario’s: brand, explosie, gifwolk en geeft informatie over hoe incidenten te identificeren en hoe te handelen tijdens een incident.  Deze informatiekaart is ook af te halen bij gemeentehuizen.

  Filmpje ProRail

  Bekijk hier het filmpje van ProRail over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. https://www.youtube.com/watch?v=5_ri4gBmzMM 

   

  Algemene informatie spoorveiligheid

   

   

   

   

   

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.