Lees voor

Georganiseerde criminaliteit: ondermijning

8459 keer bekeken

  De kapper waar je nooit terecht kunt voor een afspraak...
  Die winkel om de hoek waar nooit klanten komen…
  De huurder die grote bedragen alleen contact wil betalen…
  De buurman die altijd afgeplakte ramen heeft…
  Je zus die een persoonsgebonden budget (PGB) heeft, maar geen zorg krijgt….
  Een kennis met een veel te dure auto en een kleine portemonnee…


  Dit zijn verdachte situaties die te maken kunnen hebben met georganiseerde criminaliteit. Ook jij kunt daar bewust of onbewust mee in aanraking komen. Criminelen hebben namelijk andere mensen nodig om hun activiteiten uit te kunnen voeren. Zij verdienen veel geld op een oneerlijke manier. De Twentse samenleving wordt door deze georganiseerde criminaliteit verzwakt. Dit noemen we ondermijning of ondermijnende criminaliteit. Als burger voel je je daardoor niet veilig meer.

  Voorbeelden
  Voorbeelden zijn het kweken van wietplanten (hennepteelt), zorgfraude, geld witwassen en criminele motorbendes. Of het dumpen van giftig afval uit illegale fabrieken van drugs, zoals de drug ecstasy (XTC). Gewone mensen, kinderen soms, vinden dat gevaarlijke afval dan langs de weg. Wietplantages zijn vaak onprofessioneel aangelegd. Hierdoor is er kans op brandgevaar of waterschade. Je zou er maar naast wonen met jouw gezin. Ook mensen in kwetsbare posities worden vaak de dupe. Zij worden bijvoorbeeld door criminelen benaderd om wietplantjes te telen. Als je weinig geld hebt, is het soms moeilijk om die verleiding te weerstaan. Zo iemand wordt door de crimineel compleet afhankelijk gemaakt. Als je de eerste keer ‘ja’ zegt, is het al te laat. Je komt er bijna niet meer uit.  

  Samenleving waarin iedereen zich veilig voelt
  De overheid wil niet dat criminelen gebruik maken van mensen zoals jij. En van bedrijven. En van ambtenaren. De overheid wil een samenleving waarin iedereen op een eerlijke manier aan zijn geld komt. En waarin inwoners vanTwente niets met criminelen te maken hebben. Een samenleving waarin de wetten en regels gelden voor iedereen. Waarin iedereen zich veilig voelt en criminelen geen invloed hebben. Als één weerbare overheid bestrijden we daarom ondermijnende criminaliteit in Twente. In de aanpak zijn diverse partners nauw met elkaar verbonden: veertien Twentse gemeenten, Openbaar Ministerie, Politie, Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), Belastingdienst en Veiligheidsregio Twente.

  Wat kun jij doen?
  De criminele activiteiten vinden stiekem plaats. Het duurt soms lang, voordat de overheid deze ontdekt. Daarom is ook jouw hulp heel hard nodig. Heb je het vermoeden dat een crimineel zaken met je wil doen? Of zie je verdachte situaties waarvan je het gevoel hebt dat er iets niet klopt? Bel de politie op nummer: 0900-8844. Anoniem bellen kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.  Kijk ook eens op de website van de politie voor meer informatie over ondermijning. 

   

  Veelgestelde vragen over dit onderwerp:

  Ondermijning is een moeilijk onderwerp. Hier staat meer informatie over hoe criminelen te werk gaan en voorbeelden.

  • Als criminelen zaken doen met gewone mensen, dan valt dat onder ondermijningWant het ondermijnt of verzwakt de samenleving. Waarom doen criminelen dat? En hoe?

   Criminelen hebben gewone mensen – en ook ambtenaren - nodig om geld te verdienen Gewone mensen zijn niet alleen slachtoffers van criminelen. Criminelen moeten voor hun activiteiten ook gebouwen huren, kopen of bouwen. En spullen kopen en vervoeren. Vaak doen ze daarvoor zaken met gewone mensen, die helemaal niet weten dat ze met criminelen te maken hebben. En die daar ook niets mee te maken willen hebben. En ze hebben ambtenaren nodig, mensen die bij de overheid werken. Want die moeten vergunningen afgeven en controles uitvoeren bij bedrijven.

   Criminelen hebben gewone mensen nodig als ze hun geld willen uitgeven Ze verdienen geld met misdaden, zoals diefstal, drugshandel of afpersing. Dat geld willen ze uitgeven. Bijvoorbeeld aan huizen, bedrijfsgebouwen en auto’s. Of ze willen het op de bank zetten. Dan krijgen ze te maken met gewone mensen, bij gewone bedrijven. Die huizen verkopen, of auto’s. Of die bij een bank werken. Of bij een gemeente.

   Er zijn veel voorbeelden van ondermijnende criminaliteit Een voorbeeld is hennepteelt (het kweken van wietplanten). Criminelen halen gewone mensen over hennep of wiet te kweken bij hen thuis op zolder. Een ander voorbeeld is zorgfraude. Sommige zorgaanbieders zijn crimineel. Zij laten de klanten betalen, maar leveren geen goede zorg. Zo krijgen gewone mensen te maken met criminelen, zonder dat ze dat weten en willen.

  • Ondermijnende criminaliteit gebeurt tussen de gewone mensen en valt niet op Want de georganiseerde, criminele bendes doen net alsof ze een gewoon bedrijf zijn. Of een vereniging. Ze doen zogenaamd gewone dingen, maar verdienen intussen geld met criminaliteit. Gewone, onschuldige mensen raken er bij betrokken. En soms lopen gewone mensen door ondermijning gevaar.

  • Outlaw Motorcycle Gangs worden ook wel OMG's genoemd.

   Het zijn georganiseerde, criminele bendes die doen alsof ze een vereniging zijn, een motorclub. Ze doen zogenaamd gewone dingen: motorrijden. Maar verdienen intussen geld met criminaliteit (zoals drugshandel, mensenhandel of fraude). Gewone, onschuldige mensen raken er bij betrokken, zoals de horecaondernemer, of het verenigingsbestuur, van wie ze een locatie willen huren. En de mensen die in de buurt van die locatie wonen, en die zich niet veilig voelen met die motorbende in de buurt.

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.