Lees voor

Witwassen

587 keer bekeken

  Een nagelstudio die bijna nooit open is. Een bedrijf dat producten veel te goedkoop aanbiedt. Een straat met meerdere kappers of schoonheidssalons waar nauwelijks klanten komen. Deze situaties kunnen wijzen op witwaspraktijken. Maar wat is witwassen eigenlijk? 
  Bijna alle handelingen die worden verricht met opbrengsten verdiend met criminaliteit zou je kunnen zien als witwassen. Het doel is: het criminele geld uitgeven zónder in beeld te komen bij de overheid.

  Gevolgen
  Witwassen verziekt de economie en maakt de samenleving onveilig. Jaarlijks wordt vanuit Twente mogelijk voor honderden miljoenen euro’s aan crimineel geld witgewassen. Dit geld wordt ‘verdiend’ met drugshandel, oplichting of financiële fraude. Geld is de drijfveer voor bijna alle vormen van criminaliteit. Door de investeringen die criminelen doen, kunnen ze zelfs invloed krijgen op personen, ondernemingen en legale sectoren, dus ook op jou! Bedreigingen komen regelmatig voor. Bovendien veroorzaakt witwassen oneerlijke concurrentie voor bedrijven. Een crimineel kan zijn producten bijvoorbeeld veel goedkoper aanbieden.

  Voorbeelden
  Een crimineel verdient veel geld met de handel in hennep. Hij wil dit geld gebruiken om zijn luxe levensstijl te betalen zonder hier problemen mee te krijgen. Daarom gaat hij het geld witwassen. Hij zet een bedrijf op en maakt een nep omzet en winst. Hiermee lijkt het of hij op een eerlijke manier aan zijn geld komt. Een ondernemer die zich wél aan de regels houdt en op een eerlijke manier aan zijn geld komt, moet dan op een oneerlijke manier concurreren. 

  Een andere mogelijkheid is dat grote bedragen contant worden betaald, bijvoorbeeld woonruimte of dure spullen, zoals luxe auto’s. Best vreemd die buurman met een uitkering die een heel luxe auto heeft gekocht! 
  Als het geld uitgegeven is, kun je bijna niet meer achterhalen dat dit geld eigenlijk crimineel geld is. Het geld is witgewassen.

  Wat kun je doen?
  Zorg dat je alert bent op verdachte situaties. Bijvoorbeeld winkels waar bijna geen klanten komen. Hoe kan zo’n bedrijf bestaan? Of bedrijven met een lage omzet maar waar de duurste zaken worden aangekocht, zoals grote dure auto’s en kostbare verbouwingen.  Accepteer geen grote bedragen die contant betaald worden. Je weet niet waar dit geld vandaan komt. Je kunt dus onbewust meehelpen aan het witwassen.

  Verhuur je weleens ruimte, zakelijk of privé? Zorg dat je weet aan wie je verhuurt en dat in het huurcontract duidelijk vermeld staat waarvoor het pand gebruikt mag worden. Controleer het pand regelmatig.  En heel belangrijk: accepteer alleen betalingen via de bank en GEEN contant geld. 

  Meld verdachte situaties
  Heb je het vermoeden dat een crimineel zaken met je wil doen of herken je verdachte situaties? Bel de politie op nummer: 0900-8844. Blijf je liever anoniem? Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.  

   

   

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.