De werkdag van...

Jop Wieffer - Communicatieadviseur

In deze rubriek laten we verschillende collega’s van Veiligheidsregio Twente aan het woord over hun werk. Zo willen we graag laten zien wat we als veiligheidsregio allemaal doen. Dit keer geeft Jop Wieffer, communicatieadviseur, een inkijkje in zijn week.

Mijn naam is Jop Wieffer, 34 jaar en inmiddels alweer drie jaar werkzaam als Communicatieadviseur bij Veiligheidsregio Twente. Vandaag neem ik jullie een dag (of nou ja, een verzameling van dagen door een aantal weken heen) mee in mijn werkzaamheden.

De ochtend

Met twee jonge kinderen is een wekker zetten iets van jaren geleden. Rond 07:45 uur stap ik in Hengelo op de fiets, breng de oudste naar de opvang en fiets door naar ons kantoor in Enschede. Meestal een mooie rit over de fietsnelweg F35 en soms stiekem met de trein. Het kantoor is eigenlijk meer een uitvalsbasis. Net als mijn collega’s werken we voor de hele regio Twente met veel verschillende partners en organisaties, waardoor je op veel plekken komt.

Ik werk weliswaar voor Veiligheidsregio Twente, maar besteed een deel van mijn uren aan thema’s en onderdelen die buiten de ‘wettelijke taken’ risico- en crisisbeheersing van een veiligheidsregio vallen. Op veiligheidsgebied zijn er namelijk verschillende samenwerkingsverbanden en organisatieonderdelen die vallen onder Veiligheidsregio Twente of waarvoor we een platformfunctie vervullen.

Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland

Zo werk ik als communicatieadviseur voor het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland. Een werkveld van Gelderland en Overijssel dus, met Twente als een van de districten. Veiligheid in de breedste zin van het woord: sociale veiligheid, openbare orde en integrale veiligheid. Het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland ondersteunt en stimuleert de netwerkaanpak en bied kennis en hulpmiddelen voor haar partners zoals gemeenten, politie en het OM.

Deze ochtend heb ik in Apeldoorn een afspraak over de vernieuwing van de website van het veiligheidsnetwerk. De website is een belangrijk middel om te voorzien in kennisdeling in Oost-Nederland voor verschillende veiligheidsthema’s. De website is inmiddels heel wat jaren oud en is aan vernieuwing toe. We werken toe naar een vernieuwde website die zowel in uitstraling, maar vooral in gebruiksvriendelijkheid de partners binnen het netwerk zo goed mogelijk kan bedienen.

Platform IVZ Twente

In de middag heb ik een afspraak met de twee regionale coördinatoren van het platform IVZ Twente, een ander onderdeel waar ik een aantal uur in de week voor werk. Het platform werkt aan het verhogen van de veiligheid en het bestrijden van de (georganiseerde) criminaliteit en overlast in Twente. Het is een samenwerkingsverband van de 14 Twentse gemeenten en vaste vertegenwoordigers van onder meer politie, het OM, het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), het Veiligheidshuis en de veiligheidsregio.

Tijdens deze afspraak geef ik een update over de stand van zaken van een lopende campagne die we draaien samen met de 14 Twentse gemeenten, politie en Meld Misdaad Anoniem. Samen vragen we aandacht voor de rol van vastgoed binnen de ondermijnende criminaliteit, welke rol de vastgoedsector zelf kan spelen voor een gezonde branche en welke mogelijkheden ze hebben om (anoniem) melding te doen.

Als één van de regionale acties hebben we spreektijd gekregen bij het jaarlijkse event van Vastgoedrapportage Twente. Een mooie kans om op een hele directe manier de doelgroep te bereiken met deze boodschap. Dagvoorzitter Erik Erik Dijkstra ging op het podium in gesprek met Henk van de politie en Linda van Meld Misdaad Anoniem. Is dat niet iets van de randstad? Melden is toch nooit écht anoniem?

Padeltoernooi

In de avond staat er padeltoernooi gepland voor de Brandweer Twente (onderdeel van de Veiligheidsregio Twente). Dat treft, want als het even kan sta ik vaak op de padelbaan. Ik zeg er altijd gelijk bij dat ik het al speelde voordat het een hype werd. Met mijn dubbelpartner (Aukje bedankt!) slepen we toch maar mooi deze beker in de wacht. Na een week naast mij op het kussen in bed staat de beker inmiddels bij de indrukwekkende verzameling trofeeën in het Twentehuis in Enschede. Voor wie dit leest en ook fan is: mijn inbox staat open voor uitdagingen.

ISIDOOR

De volgende ochtend vertrek ik met een collega richting Den Haag om twee dagen deel te nemen aan de landelijke cyberoefening ISIDOOR. Een bijzondere klus dit keer, omdat we de rol vervullen van ‘responsecel media’. Aan ons de taak om als tegenspel voor de deelnemende veiligheidsregio’s de maatschappelijke dynamiek na te spelen die op basis van het oefenscenario op gang komt. Leuk om in de rol te kruipen van een kritische journalist of mondige burger. Je kunt je voorstellen dat er in het geval van mogelijke uitval 112, NS reisborden landelijk op zwart en grote organisaties die gehackt zijn er behoorlijk wat maatschappelijke onrust op gang komt. NOS schreef een mooi artikel over de ISIDOOR oefening. Cyber is een thema dat de komende jaren in toenemende mate onze aandacht zal vragen.

Verdieping crisiscommunicatie

Op vrijdag weer naar Den Haag (toeval hoor, verder kom ik er niet vaak). Ik neem deel aan een 3-daagse verdiepingscursus crisiscommunicatie. Binnen de crisisorganisatie heb ik al jaren de rol van omgevingsanalist. Als omgevingsanalist verzamel je de publieke opinie en belevingen van de omgeving in relatie tot het incident of de crisis en de verwachte ontwikkeling. Bedoelt om hier zo goed als mogelijk je communicatie op af te kunnen stemmen. Intern wordt momenteel gewerkt aan een doorontwikkeling van crisiscommunicatie waarbij ook de functies wat anders ingericht zullen worden. Prima timing dus om nog weer wat meer kennis op te doen van alle facetten van crisiscommunicatie.

Twente Veilig

In de trein op weg naar Den Haag lees ik dat er lopend GRIP1 incident is in Twente. Op dit soort momenten zetten collega’s twenteveilig.nl in als platform voor crisiscommunicatie. Op een speciale pagina geven zij informatie over de locatie, updates, handelingsperspectieven en antwoorden op veel gestelde vragen. Een website waar ik met collega’s het afgelopen jaar druk mee ben geweest. We zitten nu in de fase om de eerste ervaringen op te doen, waarna we later in het jaar de website met een grote campagne écht willen lanceren. Tijdens incidenten is het vaak lastig om in de wirwar van alle media (televisie, internet, sociale media) betrouwbare informatie te vinden. Vanaf nu kun je hiervoor op één plek terecht. Het platform Twente Veilig informeert inwoners en bedrijven van Twente bij grote incidenten, rampen en crises en geeft informatie over hoe je je zelf voor kunt bereiden op allerlei risico's. Wil je een kijkje nemen? Dat kan via www.twenteveilig.nl

 

Mocht je helemaal tot hier gekomen zijn: Bedankt voor het lezen 😊 en mocht je nog vragen hebben of kunnen we iets voor elkaar betekenen? Dat weet je mij te vinden.