Calamiteitenoefening N35 Salland-Twentetunnel

In de nacht van 8 op 9 juni vindt in de Salland-Twentetunnel in de N35 bij Nijverdal de verplichte vierjaarlijkse calamiteitenoefening plaats. De Salland-Twentetunnel is voor alle verkeer in beide richtingen afgesloten tussen 19.00 uur tot uiterlijk 05.00 uur. Verkeer wordt vanaf Zwolle en Almelo omgeleid en moet rekening houden met een vertraging van maximaal 10 minuten.

Meer informatie op de website van Rijkswaterstaat

Het belang van calamiteitenoefeningen

Calamiteitenoefeningen zijn belangrijk, om gezamenlijk voorbereid te zijn op het moment dat zich daadwerkelijk een calamiteit voordoet. Een realistische oefening in een tunnel als de Salland-Twentetunnel iedere vier jaar wettelijk verplicht. De laatste oefening was in 2019.

Tijdens de oefening staan de werkwijze en procedures centraal, die bij de bestrijding van een incident in de tunnel moeten worden gevolgd. De uitkomsten van de oefening worden gebruikt om de calamiteitenplannen en de procedures waar nodig aan te passen en mogelijk te optimaliseren.

Naast Rijkswaterstaat nemen Veiligheidsregio Twente, de meldkamers, de gemeente Hellendoorn, ProRail, de Politie Oost-Nederland en bergingsbedrijf Wolves aan de oefening deel.

Hinder

In de directe omgeving van de tunnel zijn omgevingsgeluiden hoorbaar, zoals de omroepinstallatie. Eventueel is ook rookontwikkeling zichtbaar. Het verkeer wordt vanaf Zwolle omgeleid via de borden U10 en vanuit Almelo via U11. Het verkeer moet rekening houden met een vertraging van maximaal 10 minuten. De spoortunnel ondervindt geen hinder van de oefening.

Over de Salland-Twentetunnel

De Salland-Twentetunnel is een gecombineerde spoor- en autotunnel en maakt onderdeel uit van de autoweg N35. De tunnel ligt in het dorp Nijverdal, in de gemeente Hellendoorn en is de eerste combitunnel van Nederland.

Dit houdt in dat zowel automobilisten als de trein door de tunnel kunnen. De tunnel is 493 m lang en heeft een hoogte van 4,70 m. De Salland-Twentetunnel wordt 24/7 bediend en bewaakt vanuit de Verkeerscentrale Noord- en Oost-Nederland in Wolfheze.