In één geval geweld tegen hulpverleners

De jaarwisseling in Twente is voor de hulpdiensten incidentrijk verlopen. Bij de Brandweer zijn 141 meldingen binnengekomen. In bijna alle gevallen ging het om kleine incidenten. Vorig jaar kreeg de Brandweer nog 94 meldingen tot Nieuwjaarsochtend 08.00 uur. De ziekenhuizen hadden een drukke en onrustige avond en nacht op de spoedeisende hulp. In vergelijking met vorig jaar zijn meer vuurwerkslachtoffers bij de ziekenhuizen binnengekomen. De politie heeft 9 aanhoudingen verricht.

De ziekenhuizen hadden met één agressieve patiënt te maken. De brandweer heeft niet met geweld tegen haar mensen te maken gekregen.

Brandweer

De jaarwisseling verliep voor Brandweer Twente een stuk drukker dan voorgaand jaar. De brandweer is in totaal 141 keer gealarmeerd. In bijna alle gevallen ging het om kleine incidenten, zoals container- en afvalbrandjes. Maar ook was sprake van wat grotere incidenten, zoals een middelbrand bij een peuterspeelzaal in Enschede en een grote brand in Hengelo aan de Loodsstraat in een bedrijvenverzamelgebouw.

Het aantal incidenten is hoger ten opzichte van het vorige jaar, toen een vuurwerkverbod gold en Coronamaatregelen van toepassing waren. De brandweer is toen 94 keer opgeroepen. Hierbij ging het voornamelijk om afval- en containerbrandjes.

Oudejaarsdag

Brandweer Twente is op oudejaarsdag vanuit verschillende kazernes in totaal 80 keer gealarmeerd voor een incident. Dit is een stijging ten opzichte van de vorige jaarwisseling, toen de brandweer 57 keer werd gealarmeerd op oudejaarsdag.

Nieuwjaarsnacht

Na middernacht, tot 08.00 uur in de ochtend, moest de brandweer 61 keer in actie komen. Dit is grote stijging ten opzichte van afgelopen jaar, toen de brandweer 37 keer moest uitrukken.

Bijzonderheden

In de middag rond half drie ontstond brand op het dak van een peuterspeelzaal in Enschede. Deze brand is veroorzaakt door vuurwerk. De brandweer schaalde op naar middelbrand. De school liep grote schade op.

Rond half twee ’s nachts, na de jaarwisseling, is de brandweer gealarmeerd voor een grote brand in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Loodsstraat in Hengelo. De brand was bij aankomst van de brandweer uitslaand en het pand stond volledig onder rook. Een drone is ingezet om de hotspots van bovenaf in kaart te brengen. Net na half 6 in de ochtend kon het sein ‘brand meester’ gegeven worden. Niemand raakte bij de brand gewond.

Geneeskundig

In totaal zijn 30 vuurwerkslachtoffers in de ziekenhuizen binnengekomen. Het Medisch Spectrum Twente (MST) heeft hiervan 18 vuurwerkslachtoffers geregistreerd, waarvan 5 minderjarigen. Bij de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) zijn 12 vuurwerkslachtoffers binnengekomen, waarvan 6 minderjarigen. Van deze slachtoffers zijn 5 personen doorgestuurd naar andere ziekenhuizen voor de behandeling van specifiek letsel (brandwonden en oogletsel).

Ten opzichte van vorig jaar zijn meer vuurwerkslachtoffers gemeld (30 deze jaarwisseling, in vergelijking met 21 tijdens de vorige jaarwisseling).

Naast de vuurwerkslachtoffers zijn in beide ziekenhuizen ook veel alcohol en/ of drugs gerelateerde patiënten binnengebracht. 

Een ziekenhuis had te maken met een agressieve patiënt.

Politie

In totaal zijn 9 aanhoudingen in Twente verricht in verband met: belediging, mishandeling, wapenbezit, zwaar vuurwerk. Hoewel tijdens de jaarwisseling veel meldingen zijn gedaan, zijn de openbare ordeproblemen beheersbaar gebleven.