De werkdag van...

Luc Kamphuis - Officier van Dienst bij Brandweer Twente

07.07 uur

De wekker gaat om precies 07:07 uur bij ons thuis in Oldenzaal. Gelukkig ben ik niet gestoord in de nachtrust, want gisteren is mijn dienst begonnen als Officier van Dienst (OvD) bij de Brandweer Twente.

Samen met ons team van OVD’s hebben we een rooster dat we het ‘Center Parks rooster’ noemen. Je hebt dan een midweek dienst van maandagmiddag tot vrijdagochtend, dan twee weken geen dienst en dan weer een lang weekend van vrijdagmorgen tot maandagmiddag. Deze periode heb ik dus een dienstvoertuig en fiets ik niet naar mijn werk.

Collega's VRT

"Eigenlijk heb ik twee banen"

De OvD brandweer geeft operationeel leiding aan een brandweer incident waarbij meerdere voertuigen zijn ingezet, gevaarlijke stoffen betrokken zijn en/of slachtoffers. De repressieve functie van OvD bij Brandweer Twente doe ik naast mijn reguliere werk. Ik werk nu op het veiligheidsbureau aan de Nijverheidstraat in Enschede, waar het kantoor zit van de Veiligheidsregio Twente. Een deel van de functie doe ik multi vakbekwaamheid, waarbij het werk bestaat uit het vakbekwaam krijgen en houden van collega’s binnen de Veiligheidsregio. Het andere deel is een project: ‘Visie op leren’.

Vandaag hebben we een vol programma dus ik sta om 08.00 uur bij de brandweerkazerne op Spaansland in Enschede bij de afdeling ICT. Ik heb hier een camera gereserveerd die we later op de dag nodig hebben voor een training. Om 08.00 uur is er ook altijd dienstwissel van de 24-uurs brandweerploeg, dus loop ik nog even langs de briefingruimte. Ik zie veel oude collega’s en iedereen is weer fit terug van vakantie. Ik kondig nog even het bezoek van vanavond aan op de kazerne, want ik heb voor de collega’s van defensie (RMOA’s) een vergaderzaal gereserveerd op het IOC (Informatie Operationeel Centrum).

Multi vakbekwaamheid

Ik vertrek richting de Nijverheidstraat, want hier hebben we teamoverleg multi vakbekwaamheid. Een korte terugblik op de voorgaande crisisoefeningen, maar vooral even de doorkijk naar de werkvoorraad tot einde van het jaar. Genoeg leuke dingen te doen! We hebben de hoofdlijnen goed staan. Ook de visie op het leren zal worden aangeboden aan de veiligheidsdirectie, waarna we hopelijk verder kunnen met de uitvoering. Er komt nog veel op ons af om het leren, registreren en evalueren toekomstproof te maken. De VRT wil het mogelijk maken om oefeningen en trainingen aan te bieden op team en rol-niveau. In de toekomst moet het voor functionarissen in de crisisorganisatie mogelijk zijn om een persoonlijk portfolio bij te houden met bijvoorbeeld ontwikkelwensen. Functionarissen en de veiligheidsregio kunnen dan goed bijhouden wie wat gedaan heeft en op basis daarvan verdere keuzes maken.

Foto's van de werkdag van Luc

Piketauto brandweer
Overleg op kantoor
Piketvoertuigen hulpdiensten
Collega's VRT
Biertje in de tuin

Voorbereiding CoPI week

Na dit overleg ga ik met mijn collega Frank naar Almelo. Wij zijn beide kartrekker voor de CoPI week. We hebben toestemming gevraagd om deze week op het terrein van defensie te organiseren en gaan daar nu de zaken af stemmen en de locatie bekijken. We worden goed ontvangen en krijgen inderdaad de mogelijkheid om de CoPI week te organiseren op het complex. De oefendagen zijn er voor iedere functionaris binnen het CoPI. CoPI staat voor Commando Plaats Incident en is de benaming van de operationele leiding op de plaats van een incident. Door met alle functies bij elkaar te oefenen wordt er veel van elkaar geleerd en zijn we goed voorbereid op een echte crisissituatie. Inmiddels heeft de COPI week plaatsgevonden en kunnen we terugkijken op een waardevolle week met geslaagde activiteiten.

Oefenen met de voorzitter

Na het bezoek op het defensieterrein in Almelo regelen we al wat praktische zaken voor de aanstaande oefening daar en keren we terug naar Enschede. Ik ruil mijn dienst als Officier van Dienst bij de brandweer even met een collega, want we gaan aan het einde van de middag nog scenariotrainingen doen met een crisisteam en Roelof Bleker, burgemeester van Enschede en tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Twente. We gaan deze middag aan de slag met een vijftal verschillende scenario’s van mogelijke grote incidenten in Twente. Als voorzitter van de Veiligheidsregio Twente staat Roelof Bleker aan het hoofd van het crisisteam wanneer er sprake is van een groot incident in Twente.

Met de verschillende scenario’s oefenen we met een crisisteam hoe er in bepaalde situaties gehandeld kan worden om de crisis zo goed als mogelijk te bestrijden. De samenstelling van het crisisteam kan per situatie verschillen, maar bestond in dit geval uit een operationeel leider en bestuursadviseur. Mijn collega Frank en ik begeleiden de oefeningen en zorgen voor de fictieve respons (het ‘doen alsof’) en voorbereiding. We hadden tot maximaal 19.00 uur de tijd en hebben tot ieders tevredenheid vier scenario’s kunnen oefenen.

Tijd voor ontspanning

Na de training moest ik de dienst weer terugruilen en en stond ik de avond en nacht weer beschikbaar als OvD brandweer. Eerst maar eens eten thuis. Ik kook altijd! Het voordeel is dat je het dan ook altijd lekker vind. Daarna met Manon nog even een rondje tuin ter ontspanning met als beloning een lekkere radler 0,0.

Meer verhalen

Alles
Marith de Jong - Stagiair
"Ik begeleid een dagdeel in de week een groep kinderen die hier met hun klas te gast zijn."
Lees verhaal
Jop Wieffer - Communicatieadviseur
"Cyber is een thema dat de komende jaren in toenemende mate onze aandacht zal vragen."
Lees verhaal